Určení: Nezáleží na pohlaví
Masahiro Takohiki s délkou čepele 240 mm je nůž s dlouhou čepelí, který lze použít na velmi tenké plátky nebo filetování ryb. V asijské kuchyni se nůž Takohiki stejně jako Yanagiba se nejčastěji používá při přípravě sushi nebo sashimi. Nůž pochází z oblasti Tokia a Takohiki se mírně liší od oblasti Ósaky Yanagi. Na první pohled je patrné, že na rozdíl od Yanagiby je pravoúhle ukončena. Tento typ roztoku je užitečný například při zvedání hotových plátků z prkénka. Pro tradiční japonské nože je charakteristické, že je naostřený na jedné straně, což umožňuje přesné a plně kontrolované krájení produktů, které se snadno oddělí od nože a odhalí krásný a lesklý řezný povrch - což je v japonské kuchyni zásadní a ceněný detail.
Nože této řady jsou vyrobeny z vysoce uhlíkové nerezové oceli VG-10, která je derivátem molybdenu a vanadu MBS-26, který prošel třístupňovým procesem kalení, dokud nedosáhne tvrdosti 58-59 HRC. Každou čepel dovedli k dokonalosti řemeslníci s více než 30letou praxí, kteří nože povýšili na dokonalejší Masahiro na nebývale ostrou úroveň.
Rukojeť byla vyrobena s charakteristickým japonským smyslem pro detail z jasných magnóliové dřevo vyztužené plastovým kroužkem.
Vlastnosti
• dlouhý nůž se používá k řezání pouze na jedné straně ("směrem k sobě"), aby se zabránilo klikatému řezu a zanechal se dokonalý řez
• velmi tenké ostří, které umožňuje řezání malou silou, aby nedošlo k rozdrcení, rozbití nebo roztržení řezaných výrobků
• nože jsou vyrobeny z velmi tvrdé, ale odolné oceli, která umožňuje dokonalé ostření
• konstrukce nože je určena k usnadnění oddělování krájených plátků od roviny nože